En Kärleksförklaring

Alla människor har förhoppningsvis något som de älskar passionerat. Och med passionerat menar jag inte enbart kärleken mellan partners, utan mer den där känslan som finns inom en, som man väljer att spara till särskilda saker i livet, i en rad olika kategorier. Den där särskilda doften som man förknippar med något underbart, smaken av något som får det att rusa i huvudet, synen av något som får det att sticka under ögonen - men inte av sorg utan av glädje. Saker som väcker upp minnen inombords, eller som skapar nya minnen. Det behöver inte alls vara några avancerade saker alls.

Personligen har jag massor av sådana saker. Det är därför jag ibland blir sittandes och stirrar ner i tallriken - antingen är maten så underbar att den skapar nya minnen hos mig, eller så påminner den mig om något som tidigare har varit underbart i mitt liv. Samma sak med dofter. Doften av bland annat häst, brinnande enträ och ljusrosa Lux-tvål kan få det att snurra i huvudet på mig. En massa minnen. Eller kanske bara en känsla av inre trygghet att ha en igenkänningsfaktor i närheten. Som när man hör den där gamla eurodiscodängan som spelades på mellanstadiediscot när man var livrädd och förälskad i en annan lika livrädd klasskamrat. Eller när man drar ut den där gamla tröjan som ligger längs in i garderoben och får famnen full av högstadieångest.... Som jag tidigare pratat om här i bloggen så är jag oerhört nostalgisk, så jag samlar i princip på sådana minnen! Okej, alla minnen kanske inte är lika positiva, det erkänner jag bredvilligt, men det kanske går att förstå vilken känsla det är som jag syfter på.

Jag har ett sådant passionerat förhållande till Julen. Det är min absoluta favorithögtid och jag är ju lite vriden när jag börjar köpa julklappar i augusti (i år är det däremot förklarligt - det var ju då jag hade pengar, bland det värsta som finns är att försöka köpa julklappar när man är nästintill barskrapad....). Men egentligen är det inte klapparna som är det viktigaste (okej, jag tänker inte hymla - en del är det självklart.  men jag älskar också att att köpa till andra - men även det förutsätter ju tillgången till kontanta medel!) utan det är känslan av tända ljus, glitter och inre frid. Känslan av att gå på stan och se lamporna i alla dekorationer, alla glada färger och allt glitter. Hugga julgranen, klä den, lägga in alla klappar under den och sedan bara sätta sig och titta på det. Då brukar jag må så bra att det värker i bröstet och bränenr under ögonlocket. Eller när hela familjen sitter till bords under Julafton. Eller när vi tittar på Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton! Eller när... Listan kan göras extrem lång.

Jag älskar pepparkakor med sockerkristyr, lussekatter, julskinka med senap, vörtbröd, glögg med russin i, ischoklad.... se där, där blev listan ännu längre!

Jag får en klump i magen när jag tänker på alla som inte har samma möjligheter att fira jul som jag har. som kanske har ångest bara de tänker på kostnaderna. Eller som sitter ensamma. Eller vet att det kommer att bli bråk för någon i familjen är missbrukare. Eller som ingen familj och vänner har. elelr som inget tak över huvudet har. Visserligen borde man självklart skänka dessa stackars människor en tanke resten av året, men jag erkänner, de tankarna kommer som mest under december..... För att citera mitt favoritprogram, alla kategorier, Karl-Bertil jonssons Julafton - 'Kallt lyser julens stjärna på den som ingen hem hava....'. Började nästan att gråta på tåget härom dagen när jag läste i senaste numret av Situation Stockholm om mannen som trött och uppgivet sade att det inte går att fira jul ordentligt på en offentlig toalett om man inte har tillräckligt mer brännvin.....

Det blev en kärleksförklaring, det här. Om kärleken till Julen. Och som i alla kärlekar finns det smolk där med. Alla har inte samma möjlighet att fira som jag har. Men jag älskar Julen i alla fall och hoppas att det blir bättre för alla där ute som har ett helvete och lever i misär. Sverige behöver verkligen fler Karl-Bertil Jonssons!!


Karl-Bertil1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0